Nye WHO-regler for støj fra vindmøller bør følges i Jammerland Bugt

“Støj fra vindmøller er fastsat i Bekendtgørelse om støj fra vindmøller, og pt. arbejdes der i Miljø- og Fødevareministeriets departement på nye regler til netop denne bekendtgørelse. Der er derfor en oplagt mulighed for Miljø- og fødevareministeren til at få implementeret WHO’s anbefaling i samme ombæring. ” Dette skriver Henriette Vendelbo i nedenstående artikel i altinget.dk

Artiklen er her: https://www.altinget.dk/energi/artikel/naboer-til-kaempevindmoeller-danske-regler-boer-leve-op-til-ny-who-anbefaling

WHO har annonceret nye anbefalinger om støj  herunder også støj fra vindmøller. De danske regler tillader langt mere støj fra vindmøller end WHO anbefaler, hvilket der hurtigst muligt bør rettes op på.

WHO’s anbefaling er her: WHO artikel

WHO’s anbefaling lyder, at støjen skal reduceres til under et Lden på 45 dB, da: “….vindmøllestøj over dette niveau er forbundet med negative helbredseffekter”.

WHO angiver niveauet i Lden, som er et døgngennemsnit, hvor der lægges 5 dB til støjen om aftenen og 10 dB om natten. D E N står for day – evening – night, og ideen er at give en “straf” for støj på de tidspunkter, hvor den generer mest.

Man kan meget nemt tro, at WHO’s grænse på 45 dB nogenlunde svarer til den danske grænse på 44 dB. Men det er forkert. Faktisk tillader de danske regler meget mere støj, end WHO anbefaler.

For at komme ned på WHO’s grænse må man øge afstanden til naboerne til det dobbelte – eller slukke for 3 ud af 4 møller i vindmølleparkerne.

Forklaringen ligger i forskellige måder at angive støj på. Det er ren og skær matematik. Man lægger 6,7 dB til den målte støj for at få Lden.

Den danske grænse på 44 dB svarer altså til et Lden på 44 dB + 6,7 dB = 50,7 dB. Det vil sige 5,7 dB højere end WHO’s anbefaling.

Støj fra vindmøller er fastsat i Bekendtgørelse om støj fra vindmøller, og pt. arbejdes der i Miljø- og Fødevareministeriets departement på nye regler til netop denne bekendtgørelse. Der er derfor en oplagt mulighed for Miljø- og fødevareministeren til at få implementeret WHO’s anbefaling i samme ombæring.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.