Vigtig afgørelse i Vestre Landsret om erstatning for mistet herlighedsværdi som følge af opførelse af vindmøller

Vestre Landsret (U.2015.3477V) har bekræftet en byretsdom, efter hvilken en nabo til 5 store vindmøller får tilkendt en erstatning på kr. 2. mio. primært som følge af mistet herlighedsværdi.

Dommen er ganske bemærkelsesværdig, og derfor omtalt i Ugeskrift for Retsvæsen, idet taksationsmyndigheden i første omgang ikke havde tilkendt naboen erstatning. Den ramte nabo til vindmøllerne – en plantageejer ved Vestre Barde – anlagde derfor sag mod vindmølleopstilleren ved byretten i Randers. Denne sag vandt naboen, og blev tilkendt en erstatning på kr. 2. mio. hvorefter vindmølleopstilleren ankede til landsretten.

Landsretten bekræftede dommen i byretten og erstatningen på kr. 2. mio.

I præmissen for dommen bliver det fastslået, at værdien af naboens skov/plantage er kraftigt negativt påvirket af de store vindmøller, i en langt større udstrækning end hvad taksationsmyndigheden fandt frem til. Dette beror sig bl.a. på vurderinger fra flere skønsmænd og ejendomsmæglere. Den angivne erstatning udgør ca. 20% af værdien af plantagen.

Hvis der bliver opstillet gigantiske havvindmøller i Jammerland Bugt er denne dom yderst vigtig, idet de lokale ejendomsmæglere entydigt udtaler, at priserne på boliger ved bugten allerede nu er kraftigt negativt påvirket af planerne om gigantiske havvindmøller. Yderligere dokumenter dommen, at herlighedsværdien netop kan fastlægges med udgangspunkt i vurderinger fra skønsmænd, hvilket stiller de ca. 3.000 helårsboliger og sommerhuse ved Jammerland Bugt i en langt bedre situation.

 

Yderligere en spritny byretsdom om erstatning fra 5. januar 2016 går mod vurderingen fra taksationsmyndigheden og tilkender naboer til vindmøller større erstatning. Se nedenstående link.

Ringkøbing

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

One Response to Vigtig afgørelse i Vestre Landsret om erstatning for mistet herlighedsværdi som følge af opførelse af vindmøller

  1. Viggo Petersen skriver:

    Denne dom må formodes, at give European Energy lidt at tænke over! Så det kan være en rigtig god information at få, her i den mørke tid.
    Vi håber stadig, og er dybt taknemmelige over det store arbejde “Beskyt Jammerland Bugt” gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.