Åben-Dør-ordningen er naturligvis umulig at tilpasse EU’s krav og den lægges nu (næsten…) død

I mange aviser har man onsdag kunnet læse, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nu endegyldigt lukker ”Åben Dør” ordningen. Avisartiklerne samt ditto i fagtidsskrifter for energibranchen baserer sig på en pressemeddelelse udsendt af ministeriet onsdag aften.

Ministeren citeres for at udtale, at det har vist sig umuligt at få ordningen til at flugte med EU’s krav, uagtet at store anstrengelser siges at være gjort fra ministeriets side. Det hedder i pressemeddelelsen, at man har ”tryktestet alle muligheder for at justere modellen”.

Set fra sidelinjen er det ikke mærkeligt at modellen møder kritik. Den baserer sig på et ”først til mølle” princip, hvor en projektmager alene ved at være først kan sikre sig retten til et senere projekt på et givent område!

Dette sikrer på ingen måde at den mest kvalificerede og for samfundet mest optimale løsning kommer i spil. Dette er uhørt for så store projekter – med så lang levetid og så væsentlig betydning for energi-infrastrukturen. Det betyder også, at man fra samfundets side ikke forlods har opstillet anlægsspecifikke krav, der sikrer natur- og landskabshensyn samt biodiversitet mv.

Og man forærer vederlagsfrit anvendelse af vores fælles havareal bort til en tilfældig privat operatør uden at modtage betaling for dette. I vores tilfælde European Energy A/S, ejet af milliardæren Knud Erik Andersen.

En helt uhørt ”udbudsstrategi”, der ikke ligner vanlige udbud i dansk eller internationalt regi. Faktisk har der jo ikke været et udbud…

Naturligvis har man måtte stoppe en sådan ”Wild-West”-ordning.

Det der så er besynderligt er, at en række ældre ikke igangsatte Åben-Dør projekter ikke stoppes. Argumentet for disse mindre anlæg er tilsyneladende, at disse skulle være gennemført under andre markedsforhold…?

Dette lyder helt skørt, de fundamentale og usædvanlige forhold omkring udbudsformen, der tidligere er nævnt, er jo helt de samme for de ældre projekter!

Som pressemeddelelsen afslutningsvis siger er nye store statslige og regulære udbud på vej på i alt 9000 MW (= 9 GW) havvindmøller. Projekterne vil, som pressemeddelelsen også siger, have mere fokus på miljø og bæredygtighed. Og danskerne, i form af staten, vil være en del af ejerkredsen.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse kan ses her:

https://kefm.dk/aktuelt/nyheder/2023/dec/aaben-doer-ordning-lukkes

Vi benytter lejligheden til at ønske vores læsere en glædelig jul og et godt nytår. Et nytår hvor det store slag for naturen i Jammerland Bugt skal slås!!!

Beskyt Jammerland Bugt støttes af de svenske miljømyndigheder, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Akademirådet, Kalundborg Kommune og flere end 5.000 bekymrede borgere.

Den grønne omstilling er nødvendig og havvindmøller er meget fornuftige, men de skal placeres på havet og absolut ikke i en naturskøn bugt, der rummer særligt og konventionsmæssigt beskyttet dyreliv.

Foreningen Beskyt Jammerland Bugt støtter til fulde den grønne omstilling!

Husk at staten opgav at opføre havvindmøller i Jammerland Bugt, da man mente at det ville blive alt for stor en belastning af området. European Energy A/S fandt et hul i loven – om åben dør – og gik i gang med et projekt, der med den nugældende lovgivning ikke ville kunne gennemføres. European Energy A/S, har derfor ikke handlet i ”god tro” og projektet burde for længst være opgivet.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.