Cirkus ”Åben Dør” fortsætter! Kaffen galt i halsen, igen!

Som bekendt blev alle ”Åben Dør projekter/ansøgninger” sat på stop tidligere, da der meget forståeligt opstod tvivl om det EU- og statsstøttemæssige aspekter ved disse.

Siden blev et antal så genoptaget… hvorefter der kort tid efter igen blev sagt stop for en række af projekterne, nu i højere grad med politisk baggrund.

Ovenstående er tvivl og stop er meget forståelig, fordi ”udbudsformen” er helt ude af trit med hvad der vanligvis gælder for større anlægsprojekter. Sådanne skal nemlig i EU-udbud og blandt de indkomne tilbud vælger man så de mest kvalificerede og økonomisk mest attraktive bygherrer.

Sådan fungerer Åben Dør ikke. Der handler det blot om at være først, så får/reserverer man retten til et område!

Og statsstøtte-tvivlen er absolut også forståelig. Med Åben Dør forærer man fuldstændig vederlagsfrit et (allemands-) område bort, uden at se hvad markedet eventuelt var i stand til at byde for dette eller stille krav om en lejeindtægt herfor.

Senest er så kommet en pressemeddelelse fra Energistyrelsen om at visse Åben Dør-projekter kan fortsætte. De projekter der så er tale om, er nu såkaldte ”Mindre Test Projekter”?

Jammerland Bugt projektet er ifølge pressemeddelelsen tilsyneladende et af disse såkaldte ”Mindre Test Projekter”? Dette undrer i allerhøjeste grad. Jammerland Bugt har aldrig før på nogen vis haft status af ”Test Projekt”.

Og Jammerland Bugt kan i relation til Åben Dør-ordningen ingenlunde kaldes mindre, det har en størrelse på i alt ca. 240 MWe ud af den nationale ramme for Åben Dør-ordningen på i alt 300 – 350 MWe det er ansøgt under.

Det ligner et forsøg på spin og omgåelse af fakta, det der nu sker i Energistyrelsen!

Læs selv Energistyrelsens besynderlige pressemeddelelse her:

https://ens.dk/presse/energistyrelsen-har-genoptaget-sagsbehandlingen-af-testprojekter-under-aaben-doer-ordningen

Beskyt Jammerland Bugt støttes af de svenske miljømyndigheder, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Akademirådet, Kalundborg Kommune og flere end 5.000 bekymrede borgere.

Den grønne omstilling er nødvendig og havvindmøller er meget fornuftige, men de skal placeres på havet og absolut ikke i en naturskøn bugt, der rummer særligt og konventionsmæssigt beskyttet dyreliv. Foreningen Beskyt Jammerland Bugt støtter til fulde den grønne omstilling, herunder opførelsen af de store energi-øer.

Husk at staten opgav at opføre havvindmøller i Jammerland Bugt, da man mente at det ville blive alt for stor en belastning af området. European Energy A/S fandt et hul i loven – om åben dør – og gik i gang med et projekt, der med den nugældende lovgivning ikke ville kunne gennemføres. European Energy A/S, har derfor ikke handlet i ”god tro” og projektet burde for længst være opgivet.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.