Jammerland Bugt: VVM-materiale – punkt 30: Danmarks Naturfredningsforening m.fl.

Vi vil i de kommende uger løbende orientere om de ting vi har fundet i VVM-materialet. Der er mange tilfælde af manipulationer, groteske fejl og mystiske udeladelser. Vi er rystede og vil her løbende delagtigøre læserne i noget af dette… Emne 30 omhandler reaktioner fra forskellige grønne organisationer. Herfra er der stor støtte til modstanden mod havvindmøllerne.

Placeringen af en havvindmøllerpark i Jammerland Bugt er ikke rigtig… Hverken set ud fra hensyn til natur, dyr, mennesker, kulturarv eller erhvervslivet omkring de rekreative kvaliteter. Også grønne miljøorganisationer er helt enige i dette udsagn!

Placeringen af så mange og så høje havvindmøller i Jammerland bugt er ikke rigtig ud fra hensyn til natur, landskab, dyr og de mange mennesker i området.

Der er givet en række eksempler på dette i tidligere indlæg her på hjemmesiden.

Kompetente, vægtige nationale foreninger og bevægelser deler bekymringen. Herom vidner eksempelvis en fælles pressemeddelelse fra:

 • Danmarks Naturfredningsforening
 • Dansk Ornitologisk Forening (Bird Life)
 • Danmarks Jægerforbund

De 3 store organisationer skrev i december 2018 direkte til Energiministeren (med kopi til Miljøministeren) om samme, se brevet her:

http://jammerlandbugt.dk/wp-content/uploads/2019/02/20181228-Vindmøller-fællesbrev-til-energiministeren-3.pdf

Danmarks Naturfredningsforening har for få dage siden skrevet en meget skarp og velargumenteret indsigelse mod projektet i Jammerland Bugt. Indsigelsen kan ses her:

https://kalundborg.dn.dk/departments-media/22439/vindmoeller-jammerland-bugt-hoeringssvar-til-vvm-20-02-2019.pdf

Endvidere har statens egen rådgiver udi æstetiske anliggender – Akademirådet – utvetydigt givet sin mening til kende om projektet. Akademirådet er meget kritisk mod projektet, hvilket kan læses her:

Også Kalundborg Kommune og byrådet er enstemmigt imod projektet, Borgmester Martin Damm har senest i meget tydelige vendinger gjort dette klart, se eksempelvis nedenstående link:

https://www.dr.dk/nyheder/penge/kalundborg-siger-klart-nej-til-havmoellepark

Et lignende, men statsligt projekt, er jo tidligere forladt for netop det aktuelle område.

Projektet nyder ikke lokal opbakning, hverken fra fastboende, sommerhusejere, sommerhusgæster, gæster på campingpladser m.fl., friluftsfolk eller lokalt erhvervsliv. Over 5.300 borgere har således skrevet under på protest mod havvindmøllerne i den sarte og naturskønne bugt. Også sårbare dyrearter (fugle, marsvin mv) er i den grad truet.

Det må med ovenstående stå lysende klart, at det fremlagte projekt ikke er velplaceret i det pågældende område og at det på helt uacceptabel vis truer landskab, kulturværdier, rekreative oplevelser samt ikke mindst dyrearter vi har forpligtet os til at beskytte.

PS: Husk at skrive en indsigelse, det behøver ikke være langt og teknisk, det vigtigste er at Energistyrelsen opfatter modstanden. For vejledning se den side, der hedder ”VVM-materiale 2019”. Deadline er allerede på torsdag den 28. februar 2019.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Jammerland Bugt: VVM-materiale – punkt 30: Danmarks Naturfredningsforening m.fl.

 1. Henrik Brøsti Jørgensen skriver:

  Jeg har haft sommerhus i første række ved Bjerge Strand i over 50 år, og jeg har altid nydt den storslåede solnedgang bugten byder på fra huset eller fra min solnedgangsbænk. Jeg har nydt flokkene af marsvin, som jagede i solnedgangen. Jeg har nydt de store mængder af Sortænder, Fløjlsænder og Edderfugle gennem vinteren og Jeg har nydt freden og roen og det storslåede syn ud over bugten og Storebælt.
  Jeg er alvorligt bekymret for, at alt dette snart bliver fortid.
  Jeg frygter støjproblemer fra anlæggelse og fra driften af de mange møller med dybfrekvente lyde, som man kan høre både inde og ude, båret til kysten af vinde fra vestlige retninger.
  Jeg frygter, at det visuelt mere bliver et industriområde, med snurrende møllevinger og blinkende lys, jeg kommer til at se ud over.
  Jeg frygter for det mangfoldige dyre og fugleliv.
  Jeg frygter for at herlighedsværdien af mit sommerhus bliver voldsomt decimeret.
  Jeg frygter for, at værdien af mit sommerhus ved et eventuelt salg, bliver væsentlig mindre.
  Derfor må jeg på det kraftigste protestere imod opførelsen af de kystnære havvindmøller i Jammerland Bugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.