Ny artikel i Weekendavisen – Tak til Martin Damm!

I dag er der en ny kritisk artikel i Weekendavisen om havvindmøllerne i Jammerland Bugt.

I artiklen, skrevet af Poul Pilgaard Johnsen, understreger Borgmester Martin Damm tydeligt, at Kalundborg Kommune er modstander af projektet med havvindmøller i Jammerland Bugt.

Kalundborg Kommune har gjort Energistyrelsen opmærksom på, at styrelsen har misforstået kommunens holdning til havvindmøllerne.

Foreningen “Beskyt Jammerland Bugt” har tidligere på denne hjemmeside efterlyst at Martin Damm tager klar afstand til havvindmøllerne. Denne klare markering har vi fået i dag, og vi kvitterer straks med at sige tak for støtten til Martin!

Artiklen findes her:

Modvind

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

7 Responses to Ny artikel i Weekendavisen – Tak til Martin Damm!

 1. Gitte Hou Olsen skriver:

  Det her er helt fantastisk gode nyheder. Jeg har lige læst artiklen. Det bliver umuligt for Energistyrelsen at ignorere nu.

 2. Bodil Holst Kjær skriver:

  En kommentar til Jacob Jensens overvejelser om European Energy har fået nogle rettigheder på grund af deres omkostninger i forbindelse med forundersøgelsen og VVM- redegørelsen.
  Jeg har i en e-mail af d. 23.4. fået følgende besked fra Energistyrelsen: “Energistyrelsen har på nuværende tidspunkt IKKE givet tilladelse til at etablere havvindmøller. Det er vigtigt at understrege.”
  I en telefonsamtale ca. samme dag fik jeg at vide om en VVM-redegørelse, at den foretages for EE’s regning og risiko. Alt kan blive hældt ned ad brættet, som det blev sagt. Jeg forstod det sådan, at EE ikke får rettigheder alene fordi, firmaet har haft omkostninger. Efter borgermødet ville jeg nok have stoppet arbejdet med VVM-redegørelsen, hvis jeg var dem. Dette har jeg også skrevet til Jacob Jensen.

 3. Jørgen Karlsen skriver:

  Gode pointer fra Bodil Kjær, specielt at EE kunne have stoppet da de oplevede den manglende opbakning til projektet. Så too bad hvis projektet hældes ned af brættet.

 4. Lars pedersen skriver:

  Tak til Martin Damm
  Her viser du, det er hvorfor det er rigtigt mange af os har stemt på dig.
  Jakob Jensen gav idag et politikker svar som hedder vi må se på det.
  Trist han fik min stemme.
  Svaret burde være vi Vil se på det og gøre vores indflydelse gældende for at stoppe de 40-80 stk 200 meter høje vindmøller.
  Vi er rigtigt mange i Kalundborg se på Storebæltsbroen som er 254 meter høj, så der er også mange i Kalundborg, Slagelse og Korsør som vil kunne se på de mange Møller som drejer rundt rundt rundt.
  Så vi er mange som skal af med herlighedsværdi og have skattefradrag for vindmøllernes stress faktor.

 5. Hans F. Burcharth skriver:

  Ingen havvindmøller bør placeres i indre danske farvande at følgende grunde:
  1. Langs alle kyster er der sommerhuse, camping pladser, hoteller, udsigtspladser og restauranter som alle er placeret der på grund af det særlige miljø og den særlige stemning, som udsigt til vandet giver.
  2. I modsætning til hvad der placeres på land, kan alt, hvad der placeres i havet, ses meget tydeligt over lange afstande, fordi der ikke ses landskabsformer og menneskabt infrastruktur, der distraherer synet. Vandområder er derfor på dette punkt særligt følsomme.
  3. De havvindmøller, som man i dag taler om at placere i danske farvande, er med højder op til cirka 200 m gigantiske konstruktioner. Højderne svarer til bygninger med op til ca. 60 etager. På land er der i lokalplaner og andre planer, der af gode grunde indeholder rigtig mange restriktioner og begrænsninger, relateret til store, høje bygværker. Kystbeskyttelsesloven tillader under ingen omstændigheder store vidt synlige bygværker i kystzonen udenfor byerne. Så hvorfor i vore farvande?
  4. Vindmøller på op til 200 meters højde ses meget tydeligt på selv 40 kilometers afstand, både om dagen og om natten, når de meget kraftige og blinkende top-lys er tændte. (Asnæsværkets blinkende lys på skorstenen ses meget tydeligt tværs over Storebælt fra Fyn). Der er faktisk ikke et tidspunkt, når bortses fra dage med tåge, at man ikke ser disse for det æstetiske miljø ødelæggende konstruktioner. Med store havvindmøller ødelægges præcist det, som er attraktivt ved vore kyster, nemlig uberørtheden.
  5. Selv med en afstand på 20 kilometer fra kyst synes møllerne rigtigt store og visuelt dominerende. Med de begrænsede afstande, der i Danmark er imellem øer of fastland, betyder det, at man ikke nogen steder i de indre danske farvande kan opstille havvindmøller, uden at det har særdeles negative gener for et meget stort antal mennesker og erhverv. Det hjælper ikke, at man på en given lokalitet anbringer havvindmøllerne længere fra land, idet det blot betyder, at de kommer nærmere til anden kyst.
  6. Det mest graverende er imidlertid, at det slet ikke er nødvendigt at opstille vindmøller i indre danske farvane. Der er absolut intet teknisk til hinder for at anbringe vindmøller langt fra land i andre vandområder. Det er selvsagt dyrere på grund af større vanddybde, idet udgifter til fundamenter, kabler til land samt vedligehold bliver større, men det er udelukkende et spørgsmål om prisen på el-produktionen. I Danmark har vi råd til denne ekstra udgift. I vort land betaler vi i mange andre sammenhænge forøget pris for at opretholde attraktive omgivelser.
  Der er udviklet teknik for havvindmøllefundamenter til dybere vand, og der forskes til stadighed på at billiggøre og optimere disse, ikke blot i udlandet men også i Danmark inklusive mit laboratorium på Aalborg Universitet.
  7. Det er ikke rimeligt, at private skal drage økonomisk gevinst på bekostning af ulemper for andre, når disse ulemper kan undgås.

  Med venlig hilsen
  Hans Falk Burcharth
  Professor, Dr. Techn., Dr. H.C.
  Kong Georgs Vej 13
  9000 Aalborg
  E-mail: hansburcharth@gmail.com
  Mob. 21420522
  Tel. 98133688
  Sommer tel. 65361528

 6. Bodil Holst Kjær skriver:

  Tak til Hans Falk Burchharth for en interessant kommentar. Jeg er faktisk enig med dig i, at der slet ikke bør placeres havvindmøller i de indre danske farvande. Hvis vi ikke har råd til at betale hvad det koster at placere vindmøllerne langt ude på havet, så har vi valgt en forkert form for grøn energi. Vi skulle nødig skabe et nyt miljøproblem i forsøget på at standse den globale opvarmning.

 7. Konrad skriver:

  Jeg er også enig med Hans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.